Workshop @ Mestival 26-10

Tijdstip activiteit

"Wat is de macht van de mens op de wereld en het eigen leven in deze tijd van klimaatverandering, terrorisme en migratiestromen? En wat hebben we nodig om niet te verdwalen?

[...]

Volgens onze hoofdspreker René ten Bos, Denker des Vaderlands, dwalen we door dit tijdperk, zonder te weten waarheen en wat we aan het doen zijn. Hoe ga je om met een wereld die je gemakkelijk kan overweldigen?

Tijdens dit Mestival duiken we in deze nieuwe, ondoorzichtige realiteit en nemen onze gevoelens serieus. Heeft het eigenlijk nog wel zin om je in te zetten voor een wereld die we zelf afbreken? Aan welk perspectief kunnen we ons vasthouden? René ten Bos schuwt grote woorden niet en zal ons prikkelen met zijn toekomstvisie. Laat je inspireren door andere wereldverbeteraars, dromers en dwaallichten. Met workshops, optredens en acties is dit de plek om je als jong mens te bezinnen op de toekomst."

Workshop:

Bereid je voor op een aanstekelijke, ontwrichtende en hoopgevende workshop. Over persoonlijke ontwikkeling als zingevend, gids, toetssteen en dwaalboek. Lotte introduceert Dabrowski’s positieve desintegratie. Hoe raak je door innerlijke conflicten vertrouwd met veranderingen? Met verbeeldingskracht brengt ze je recht naar het hart.

Zie: Mestival

Sprekers:

 

 

Openingslezing René ten Bos, denker des Vaderlands, over ‘Dwalen door het antropoceen’.

Filosoof Ten Bos is buitengewoon pessimistisch over de toekomst van onze planeet: “Een reeks rampen is zich aan het voltrekken en het ergste moet nog komen.” Zijn nieuwe boek kreeg van de NRC vijf ballen. "Meeslepend, zeer leesbaar, geestig en overal helder."

Workshops:

Coach Lotte van Lith over ‘Dwalend op weg op weg naar jezelf’

Bereid je voor op een aanstekelijke, ontwrichtende en hoopgevende workshop. Over persoonlijke ontwikkeling als zingevend, gids, toetssteen en dwaalboek. Lotte introduceert Dabrowski’s positieve desintegratie. Hoe raak je door innerlijke conflicten vertrouwd met veranderingen? Met verbeeldingskracht brengt ze je recht naar het hart.

Filosoof Henk den Uijl over ‘Dostojevski over onze menselijke vrijheid’

In deze workshop gaan we aan de hand van Dostojevski op zoek naar de vraag wat het betekent vrij te zijn in onze tijd. ‘Zodra de mens vrij is verklaard, zoekt hij iets om slaaf van te worden.’ De mens wil misschien wel liever niet vrij zijn. Je mobieltje, de liefde, een carrière, een ideaal – het kan ons helemaal beheersen en onder onze huid kruipen, terwijl we het tegelijkertijd bejubelen als “verworvenheden” van de vrijheid. Fjodor Dostojevski is bij uitstek de schrijver die deze paradoxale kanten van de mens heeft verkend.

Schrijfster Lisa Doeland over ‘De schaduwkant van ons verlangen’

Hoe kan het dat we dingen maken die niets anders doen dan even ons verlangen opwekken ("hebben! hebben!”) en dat we die vrijwel meteen daarna al weer uit ons leven bannen? In deze workshop neemt Lisa je mee van comfort naar waar het schuurt. Ze introduceert apathie versus radicale intimiteit. Hoe kijken we naar wat we liever niet zien?

Social enterprise Enactus ‘Student kom in actie’

Hoe kom je van idee tot start-up? Enactus begeleidt studenten wereldwijd en deelt hun 6-stappen plan in deze workshop. Door kansen te zien in de maatschappij en daaruit waarde te creëren, en samen te werken met zowel het bedrijfsleven als de academische wereld, zetten zij ideeën om naar concrete projecten. Op deze manier willen zij bijdragen aan een betere en duurzame wereld. Doe jij mee?

Zie: Mestival