Specialisatiemodules

In samenwerking met Novilo Talentbegeleiding verzorg ik verschillende specialisatiemodules. Zie ook de website van novilo: www.novilo.nl.

Dabrowskiaanse Ontwikkeling

*vanaf najaar 2020 of op aanvraag weer te volgen (voorjaar 2020 is volgeboekt)

Van prikkelbaarheid naar volbloei

In deze specialisatiemodule onderzoeken we welke positieve, stimulerende betekenis Dabrowski’s visie heeft voor de begeleiding van begaafde personen en hun emotionele ontwikkeling.

We vullen dit onderzoek aan met veel praktijkvoorbeelden. We analyseren casuïstiek om de groeidynamiek die Dabrowski uit een heeft gezet in zijn theorie te leren herkennen en begeleiden. Door middel van theoretische verdieping, creatieve voorbeelden en wetenschappelijke aanvullingen realiseren we verdiepend begrip van zowel de theorie als het proces van positieve desintegratie. De emotionele ontwikkeling van de begaafde persoon, in interactie met zijn of haar omgeving, wordt veelzijdig en in de diepte onderzocht. Niet het elimineren van symptomen staat voorop in het begrip en begeleiding van sociaal-emotionele uitdagingen inherent aan persoonlijke ontwikkeling. Wél de mogelijkheden tot positieve groei, die verbonden zijn aan de complexiteit en intensiteit inherent aan begaafdheid.

Zie voor meer informatie en aanmelding graag deze link.

Creatieve Begaafdheid

*vanaf voorjaar 2020 start weer een nieuwe reeks*

Deze module draait om de volgende vraag: ‘Hoe kun je als begeleider (docent, trainer,coach, ouder..) creatief begaafde leerlingen optimaal ondersteunen?’ In deze module leren we over prettige, vrije en positief-stimulerende begeleiding van creatief begaafde leerlingen. We hebben aandacht voor verschillende faseringen en kenmerken van een creatief proces. Van valkuilen tot de faciliterende functie van inspiratie, van gefocuste aandacht en discipline tot de trots en verbinding die op het delen van de kunst kunnen volgen.

Het is een prachtige samenwerking met beeldend kunstenares Jessica van Deursen!

Zie voor meer informatie en aanmelding graag deze link.

Bewust Begaafd: Intensiteit, Mindfulness en Zingeving

Op aanvraag te verzorgen.

Tijdens deze specialisatiemodule focussen we ons op een drietal prachtige onderwerpen – begaafdheid, zingeving en mindfulness. We leren de onderwerpen afzonderlijk van elkaar én in samenhang kennen.

Wat is mooier dan begaafde personen de draagkracht te zien ontwikkelen om hun creativiteit te verwezenlijken?

In deze module hebben we zorgvuldig oog voor hoe om te gaan met intensiteit, zoals deze vaak als kenmerkend voor begaafdheid wordt begrepen. Hier komt mindfulness om de hoek kijken. We begrijpen mindfulness mede als omgangsvorm met én ervaring van intensiteit. Mindfulness als praktijk is niet zozeer waardevol om intensiteit van beleving te verlagen of elimineren, wél om waarderend en zorgzaam om te leren gaan met intensiteit. Soms ook om intensiteit op ervaringsniveau op prettige, verwelkomende wijze te stimuleren. Alle met doel draagkracht te vergroten en draaglast te leren herkennen en begeleiden.