Blogs

Onderstaand tref je met regelmaat links naar veelgelezen blogs. De gehele reeks lees je via deze link, www.lottevanlith.nl.

Lotte van Lith door Roel​

Creatief Begaafde

is het niet absurd dat ik je zó aanspreek?

Nog een label, weer zo’n hokje, holle woorden waar je duidmoe van wordt. Voor je het weet hernoem ik je tot out-of-the-box, zo dwingend dat je ontwapenend proclameert ‘there-is-no-f*cking- box!´.

Je was nog geen maand oud of de spijlen van de box verstoorden je blik richting de veelbelovende horizon, je levensenergie werd gekroond door je kraaien naar nieuwe vormen, kleuren, texturen en ontdekking. Het uit-een-halen van een wonderlijk samenhangende wereld zat er al vroeg in, elke deeltje een golf van interesse ontwakend. Met wijde ogen de wereld in turend, zuchtig naar intensiteit, meer dan identiteit. Observeren is en was als voeden, leren lopen deed je allereerst in verbeelding, op tast signeerde je de wereld met jouw blikken, vanaf het eerste uur voorsta je nieuwsgierigheid als levensmotto.

Als er eén woord is dat jouw persoonlijkheid beschrijft, aldus de onuitspreekbare Mihaly Csikszentmihalyi, dan is het complexiteit. En dan nog, wat zegt een woord waar beelden domineren, waar beelden niet zozeer te zíen zijn als wel te proeven, waar geluiden visioenen zijn, waar verschillen als overeenkomsten begrepen worden en onmogelijkheden grensverlegging aankondigen. Met ándere woorden, waarom toch de nood jou duaal te duiden? Het is evident dat jij er een broertje dood aan hebt, dat je jouw eigen meerderheid bent, dat je prima in je - zichzelf vernieuwende - vel zit met de “unknown unknowns”.

Hoe ongemakkelijk, conform, geprojecteerd of draaglastig je dit ook vindt, ik construeer nu toch een podium om jou te eren.

Lees verder via lottevanlith.nl

Begaafde Vrouw

natuurlijk ben jij uniek en spreek ik je persoonlijk aan. Dé Begaafde Vrouw bestaat niet. Toch hef ik op deze wijze het woord, omdat ik je nu aanspreek op het veerkrachtige, vrouw-wijze, scherpzinnige en zachtmoedige van jou. Op het intense, kwetsbare, ongrijpbare en creatieve. Op het ontspannen, gelijkmoedige en hoogbewuste. Op het wilde, sensuele en levenslustige.

Wat is werkelijk belangrijk om met jou te delen? Zonder meer zal ik míjn ervaring als vertrekpunt nemen, dus enige nuancering is op zijn plek.

Maar laat ik eerst vól meebewegen met de intensiteit die ik voel opborrelen nu ik je aanspreek. Het is tenslotte al een uitdaging om mij over te geven aan hetgeen ik diep van binnen weet, voel, zie en erken, als ik jou zie.

Lees verder via lottevanlith.nl

Intens Mens

Niets tegenstaand open. Je kent jezelf niet anders. Je mist een filter, een rem, afweer, afstand: omdat je met gevoel kijkt naar de wereld om je heen. Hoewel het je perceptie enigszins vertroebelt, vergroot het je fijngevoeligheid in het kwadraat. Je weet ook niet zeker of je daadwerkelijk iets ‘mist’. Je hunkert wel eens ongefilterd naar die filter, maar dat smachten lijkt toch intenser dan een enkelvoudig missen.

Onwelwillende gedachten, stroeve emoties, te subtiele gevoelens om woord aan te geven, om in daden om te zetten. De omgeving absorbeert je, je zuigt je omgeving op. Je leeft binnenstebuiten, bent een extraverte introverteling. Als dit het leven is, wat betekent het dan om mens te zijn?

Lees verder via lottevanlith.nl

Hoe kom je dichterbij diegene die dichtbij jou staat?

Soms ben je verhard, oude wonden spelen op en de ander, net nog nabij, staat mijlenver van je af. Je gevoel kent alleen een starre hoofdingang, kortdurende emoties trotseren toenadering. Je ontvangt complimenten met een gesloten hart, wuift spiegeling weg, weet geen raad met simpelweg samenzijn en je lichaam voelt als een ondoordringbare steen, een vleesloos gebeente of een slap en onwendbaar aanhangsel.

De ander bezingt jullie liefde, vriendschap of gedeelde bewustzijn maar jij beweegt nog maar eens van hem of haar weg. Je stationeert jezelf op een imaginair onbewoond eiland of zoekt je heil in gesuikerde verdoving.

Tot het verhelderende vuur in je opvlamt als nooit tevoren en je hart open breekt van liefde... of je in zoete porties, stap voor stap, alsnog liefhebben leert.

Lees graag verder via lottevanlith.nl