Studiedag Begaafdheid, Hechting en Emotionele Ontwikkeling (24-10 óf 6-2)

Tijdstip activiteit

*Uitnodiging*

 

Aandacht voor begaafdheid gaat vaak samen met aandacht voor een ervaring van 'anders-zijn'.

 

Ook wordt het grote belang van contact met "like minded" of ontwikkelingsgelijken vaak benoemd.

 

In het verlengde van deze gemeenplaatsen, is het inzichtelijk om aandacht te hebben voor het thema hechting, de opbouw van duurzame, affectieve relaties met dierbaren (en al wat deze hechting symboliseert).

 

Zowel in generieke zin is dit een veelzeggend thema - hoe hechten mensen zich sociaal en emotioneel? - als begaafdheidsspecifiek: welke uitdagingen en potentialen komen begaafde personen zoal tegen in hun levenslange beleving en ontwikkeling van hechting?

 

Tijdens deze studiedag bestuderen we alom erkende en meer recent geformuleerde inzichten rondom hechting. Zo verkrijgen we stevig zicht op of we herinneren ons waarom en hoe hechting zo'n vitaal aspect van sociale en emotionele ontwikkeling betreft.

 

Daarnaast geven we aan de hand van anekdotes, onderzoek en praktijkervaring aandacht aan begaafdheidsspecifieke vraagstukken. We zien onder andere hoe de uiting van begaafdheid door hechtingsstijlen beïnvloed wordt, welke kwetsbaarheden hierbij kunnen spelen, maar ook hoe begaafdheid een gedrevenheid kan voeden om verbindingen aan te gaan, desondanks en dankzij de alledaagse en existentiële conflicten die hiermee samen kunnen gaan.

 

We vervlechten vragen als: hoe oriënteren we ons in de wereld, welke rol spelen verzorgers en welke rol spelen beleeftijdsgenoten hierbij? Welke hechting wordt juist wel en juist niet gerealiseerd in het levensverhaal en narratief begaafdheid? Welke culturele gewoontes zijn van invloed op hechtingsstijlen? Welke levensfases gaan met welke "windows of opportunities" samen op hechtingsgebied? Welke omgevingsfactoren scheppen de condities voor de 'innerlijke leraar' om op te staan, zich gesteund te weten? Hoe voelt nabijheid en welke bewegingen maken we in ons eigen denken, voelen en handelen om nabijheid een plek in ons gedeelde midden te bieden? Leven er begaafdheidsspecifieke hechtingsbehoeften, binnenin jou?

 

We werken met het denkwerk van onderzoekers en psychologen, gebruiken zowel beeld als tekst en staan letterlijk stil bij de "felt sense" van hechting, de taal van het lichaam. Tenslotte vieren we de diepe zingeving die we ontsluiten bij het telkens toch weer durven aangaan van tedere hechting, van geprezen, extraverte zelfexpressie tot subtiel gedeelde glimlachen aan toe.

 

De dag is interessant voor ieder die zich, gespiegeld in begaafdheid als perspectief, graag laat stimuleren de intrinsieke afhankelijkheid van mens tot mens bloedserieus en verlichtend luchtig te nemen. Zeker ook begeleiders van begaafde personen zijn van harte uitgenodigd!

 

*Praktisch*

 

Zaterdag 24 oktober 2020 OF Zaterdag 6 februari 2021

 

Tijden: 09:30 - 17:00

 

Deelname: 165 euro (inclusief BTW voor particulieren)

 

De (vegetarische) lunch, koffie, thee en snacks worden enthousiast verzorgd en zijn inclusief aan de toegangsprijs. Ook ontvang je inspirerende lees&kijktips.

 

Heb je momenteel niet de financiële middelen om het gehele bedrag te betalen, dan bied ik je toch graag de mogelijkheid om alsnog deel te nemen en deze studiedag voor zelf-educatie in te zetten

Van de vijftien deelnemers kunnen er vijf meedoen tegen een gereduceerd tarief, te weten 85 euro incl. BTW.

Aanmelden: lotte@alotofcomplexity.com

 

Locatie:

 

Hart van Vathorst

Angelinapolder 3

3825 LX Amersfoort

 

De locatie is goed bereikbaar met auto (gratis parkeren, navigeer naar straat "Wouda") en openbaar vervoer (vijftien minuten wandelen vanaf station Amersfoort Vathorst).

 

Vragen? Suggesties? Mail graag of bel via 06 12 22 42 45

 

Wees welkom om deze dag zowel je beste anders als intiem verbonden te zijn!