Testimonials

 • De 1-op-1 sessie met jou was een hele fijne manier om eens even op hoofdlijnen "mijn leven vanuit groeiperspectief" te belichten, met mooie verdiepende inzichten en aanknopingspunten om mee verder te gaan. Het was prettig om daar even echt de tijd voor te nemen, zodat er ruimte ontstond om een hoger bewustzijnsniveau aan te slaan en daarin ook bepaalde patronen en terugkerende thema's te ontdekken. Fijn hoe je me hierop gericht bevraagd hebt en daardoor meer (zelf)bewust maakte. Ik kijk er met een heel goed gevoel en met een verrijkt (zelf)inzicht op terug. Heel erg bedankt daarvoor!

  Desirée Houkema, leerplanontwikkelaar SLO en specialist begaafdheid
 • Anders en toch samen één!

  Een groot verschil tussen twee vrouwen.
  Qua leeftijd, leefwereld, interesse, gezinssamenstelling, Provincie, werkervaring, uiterlijk, gedrag, scholing, uitspraken, hobby’s, vrienden, woonomgeving, kennis en wijsheid, levensfases, en in anders zijn.

  Twee verschillende werelden die elkaar treffen waar de Theory of positive desintegration begint!

  Hier vinden we elkaar in innige diepe empathie en respect voor elkaar, het vieren van het voelen in iedere emotie die er bestaat.
  Zonder woorden weten wat we voelen.
  Spiegelend naar elkaar en hierin durven te groeien.

  Stimulerend opbouwend en van elkaar leren.
  Lotte inspireert mij, tot mijn grote verbazing inspireer ik Lotte:)
  In stilte kunnen genieten van de kleine dingen die het leven de moeite waard maken, heerlijk geurende theedrinken met de zon op je gezicht, voelen dat er energie stroomt. Elkaar aanvullen.
  Verbaasd zijn over nieuwe uitspraken of ideeën.
  Beide professioneel en kundig, werk en privé nauw verbonden met elkaar.

  Erachter komen dat we beide een natuurlijke verbinding voelen met de ideeën en het gedachtengoed van Dabrowski en dit willen uitdragen ieder op zijn eigen unieke manier, de één wat verder dan de ander.

  Maar beide met hetzelfde resultaat in een andere vorm.
  Dienstbaar voor de wereld, goedheid, in zijn geheel, geconstrueerde hiërarchie van normen en waarden, vanuit je eigen ik, handelen naar eigen authentieke persoonlijkheid, zorgen kunnen dragen en overzien, empathie, autonoom, zelfstandig, humor, vier het leven, tel je zegeningen, overzie, respectvol, natuurbewust onderdeel van natuur.
  Intellectueel. Emotioneel. Beeldend. Psychomotorisch. Sensueel.
  Enzovoorts maar allemaal Allá Dabrowski.

  Concluderend wil ik zeggen ANDERS MAAR TOCH SAMEN ÉÉN. In één klappen, Lotte en Anke begrijpen elkaar.

  Anke Vrancken
 • Ik schrijf graag, maar op social media is dat altijd een beetje technisch. Toch in mijn poging om mijn woorden recht te doen aan haar toewijding, begaandheid en professionalisme al dan niet zo gracieus geschreven zoals ik ze wel bedoel…

  Confronterend, zorgvuldig met andermans emoties en percepties; zo zou ik Lotte kunnen beschrijven. Ze pakt de problemen aan bij de wortel en transformeert die geniaal naar een positief teken, zodat deze bruikbaar worden. Hierbij wijst zij duidelijk de weg dat voorbij bewuste intellectualisatie gaat. Zij laat je zien wat je zelf niet direct van jezelf verwacht te kunnen erkennen en schat daarbij goed in op iemands eigenwaarde en biedt de ruimte en rust die benodigd is om te ontwikkelen. Zij kan uitstekend schakelen tussen verschillende golflengtes, hoe dynamisch en complex deze ook moge zijn en schept rust in de denkchaos. Ik kijk graag uit naar de sessies om er te zijn. Lotte is een schaars goed, een mooie persoonlijkheid en menig coach en psycholoog kan hier een voorbeeld aan nemen.

  Mike Kruimel
 • Beste Lotte,

   

  als ik je even terughaal, vrijdagavond vooraan. Tranen welde spontaan bij me op toen je vertelde dat toen je dertien was je ouders uit elkaar gingen. Voor me zag ik jouw gevoeligheid, dat fragment uit je verhaal liet me niet onberoerd.

  De diepte van je inzicht en de complexiteit van je thema tegenover je gevoelige uitstraling als persoon maakte een diepe indruk op me als combinatie.

  De hooggevoeligheid van iemand die zeer intelligent is: Een ontroerende combinatie. Menselijke kwetsbaarheid die bij een hoger IQ niet overstemd wordt door inzicht en verstand, maar waarneembaar aanwezig bleef tijdens je voordracht. Echter zonder dat de kwaliteit van de inhoud in je betoog daar onder leed.

  Je trok daarmee wel mijn aandacht, niet alleen naar de inhoud van je verhaal, maar ook naar de persoon daarachter, waardoor dat verhaal gebracht werd.

  Ik ervoer je daarmee als dubbel boeiend. Ik voel me in verlegenheid gebracht om hier uiting aan te geven, en hoop dat mijn reactie opbouwend blijft, zonder te persoonlijk te worden.

  Het is die uitstraling van die hoogsensitieve kant, die ik juist bij mezelf zou willen ontwikkelen. Dan juist in combinatie met die hoogbegaafde kant, zonder los te komen van die hoogsensitieve kant in mij.

  Dat beide kanalen gelijktijdig open kunnen staan, liet jij me zien. Kon ik dat maar zelf leren?

  Ik wil beide, maar dan graag ook gelijktijdig, zoals jij daarin voor mij even het voorbeeld was vrijdag.

  Bedankt voor wat je ons liet zien en wie je bent.

  Hartelijke groet,

  T.

  in navolging van deelname aan een interactieve lezing
 • Ik heb tweemaal met plezier een workshop van Lotte over de theorie van positieve desintegratie gevolgd. Ze is enthousiast en sociaal vaardig. Ik vond het erg leuk hoe ze ook muziek en andere kunst betrok bij de workshop, zo kwam de theorie op een originele manier tot leven. Ik heb veel inzichten mee naar huis genomen en raad deelname aan een workshop zeker aan.

  Krista Soto, Service Delivery Manager
 • Lotte weet met haar fijngevoeligheid en heldere geest bijna ongemerkt 
  iets bij je in beweging te zetten, zorgt dat het vanbinnen weer gaat 
  stromen, dat je gevoed wordt met nieuwe inspiratie en verfrissende 
  ideeën.


  Ze is integer, invoelend en behoudt het overzicht. Lotte spiegelt, 
  reflecteert, geeft creatieve oefeningen en reikt je theoretische 
  achtergronden aan. Het is heerlijk samenwerken met Lotte.

  Dorothé Huijsmans
 • Wat kijk ik terug op een mooie en inspirende tijd tijdens de
  verdiepingsessie Dabrowski bij Lotte van Lith. Een sessie waarin
  diepgang, snelle manier van denken, theorie van Dabrwoski gecombineerd
  met de praktijk van alle dag niet geschuwd werden. Voor mij was het
  een kleurrijk cadeau om zo stil te mogen staan bij de theorie van
  Dabrowski, mijn vragen en ideeën hierover te kunnen stellen en Lotte
  was voor mij een inspirerende sparring partner. Ik neem de input mee
  voor mijn eindopdracht en vele andere ideeën die op komen borrelen.
  Dank!! Het was voor mij een dag met een gouden rand.

  Eline van de Woestijne, bureau kleurrijk
 • Mijn samenwerking met Lotte kwam tot stand nadat ze mij als singer-songwriter had zien optreden en mij daarna uitnodigde om mijn muziek tijdens haar studiedagen te komen spelen. Alsof het zo had moeten zijn, want ik was net zelf begonnen met mijn zoektocht op het gebied van begaafdheid/hooggevoeligheid. Ik herinner me hoe mijn hoofd overliep van de inspiratie en nieuwe denkbeelden toen ik terug naar huis ging na mijn eerste bezoek aan Lotte’s studiedagen. Aan de hand van Dabrowski’s Theorie van Positieve Desintegratie reikte Lotte allerlei mechanismen en verklaringen aan die het ene na het andere spreekwoordelijke deden laten vallen. Dit is een erg positieve en opbouwende theorie, die negatieve opvattingen en (zelf)beelden als het gaat om begaafdheid op een knappe en -gevoelsmatig- juiste wijze weet om te buigen. Het kan niet anders dan dat je een stukje positiever bent over jezelf aan het einde van de studiedag. De theorie is erg compleet: geen enkel aspact van het mens-zijn of van menselijke intelligentie wordt over het hoofd gezien: van emoties, sensualiteit, sensitiviteit, artisticiteit, cognitieve vermogens…alles komt aan bod. Door middel van voorbeelden uit de kunst (fragmenten uit cabaretvoorstelling, poëzie en later dus ook mijn muzikale bijdrage) illustreert Lotte op een vrolijke of juist indringende wijze hoe deze mechanismen zoals beschreven in de theorie van Dabrowski hun weerslag hebben op het dagelijks leven van een begaafd persoon. Maar Lotte spreekt ook uit eigen ervaring: vanuit haar persoonlijke verhaal. En ook is duidelijk voelbaar dat ze veel ervaring heeft op het gebied van coaching van begaafden en daardoor een breed referentiekader heeft opgebouwd t.a.v. dit onderwerp. Enerzijds is Lotte’s aanpak gestructureerd en wetenschappelijk onderbouwd, anderzijds laat ze veel ruimte over tijdens haar studiedagen voor de inbreng van haar eigen associaties en die van de deelnemers. En dat is erg prettig: dit zorgt voor een mix tussen theorie waar aan kan worden vastgehouden en verder over kan worden nagedacht (ook nog ver na afloop van de studiedag) en anderzijds omdat het delen van de persoonlijke ervaringen en herkenning zo ontzettend belangrijk zijn voor deze doelgroep. De studiedagen bestrijken ongeveer zeven uur. Dat lijkt wellicht lang, maar die tijd is echt nodig om de diepte in te kunnen gaan en blijkt in de praktijk precies lang genoeg te zijn, weet ik omdat ik de studiedag nu al vaak mee heb mogen maken. De kleine groep deelnemers (zeven tot vijftien mensen) geeft deelnemers de gelegenheid om ook voldoende met eigen inbreng en vragen aan bod te komen. Kortom: de studiedagen van Lotte staan bol van de informatie en inspiratie waar de deelnemers ongegeneerd zo veel uit kunnen trekken en peuteren als ze zelf willen!

  Jessica van Deursen, Beeldend kunstenares, Muzikante, Docente, Arty Farty Life
 • Lotte van Lith heeft een techniek ontwikkeld om doortastend om te gaan met droge theorieën en saaie wetenschappelijke concepten. Ze wekt ze tot leven als literair karakter in haar eigen toneelstuk. TPD is zo?n karakter, de Theorie van Positieve Desintegratie, die werd ontwikkeld door de Poolse psychiater Kazimierz D?browski (1902-1980). En TPD heeft een druk gezin. Zijn kinderen zijn de vijf Niveau?s van Ontwikkeling en dan heb je nog een paar energieke nichtjes die hij de Overexcitabilities noemt. Ze spelen vaak samen. Zelf speelt de intense Lotte tegelijk de rol van schrijfster, wetenschapster en coach. Ze voert driehoekspeilingen uit op het bestaan. Haar kennis van het onderwerp heeft het niveau van werkelijk gezag.

  En dan heeft Lotte niet alleen een unieke studiemethode. Ook het uitleggen gebeurt op zeldzaam beeldende wijze. Dagboekfragmenten van Etty Hillesum, een lotgenote van Anne Frank, illustreren de ontwikkeling van een begaafd mens onder invloed van innerlijke conflicten (maar ze gebruikt net zo gemakkelijk de vroege brieven van Arnon Gr?nberg of de film Gomorra).

  Zyg Murach in een verslag over deelname aan studiedag
 • "Ik was erbij en heb genoten. Fijn om met een groep mensen in ontwikkeling op pad te mogen zijn. We hebben kunnen leren, relecteren en delen in een veilige sfeer gekenmerkt door ruimte en oordeelloos luisteren. Ik ben me nu nog meer bewust van waar ik sta. Dankjewel Lotte!"

  "Ik was na gisteren helemaal opgeladen en weer een en al zin in het leven, ik had nieuwe dingen begrepen."

  "Heel erg bedankt voor de intense en verrijkende sessie vrijdag. Ik heb er enorm van genoten. Om te midden van een overaanbod van oppervlakkige en vaak louter competentiegerichte trainingen, verdiepende pareltjes te vinden is niet evident en ik ben blij dit pareltje te hebben gevonden. 
  Dit is echt jouw pad, en dat voel je. Die inzichten, die verbindingen, die authentieke ervaringen, die kwetsbaarheid in combinatie met die op groei gerichte mindset, de energie, het mooie verhaal met de prachtige beelden ... Heel erg bedankt! 
  Ook de groepsdynamiek zat heel goed." 

  "Dank je Lotte van Lith voor deze bewustwordende dag gister! De principes van de TPD [positieve desintegratie] landen steeds dieper. Het idee dat emotionele overbelasting triggers zijn tot groei en dus kansen zijn in plaats van muren is erg bevrijdend. Mooi om dit in een compacte, enthousiaste groep te delen en te ervaren!"

  "Gisteren volgende ik een inspirerende studiedag bij Lotte Van Lith. Zij heeft zich gespecialiseerd om de onderliggend theorie praktisch te ervaren en uit te leggen. Zo kwam de theorie goed in mijn beleving. 
  Wat al de deelnemers ook voelden was het gevoel van 'thuiskomen'. Allen hebben een zoektocht gehad om dit 'anders zijn' te begrijpen. De herkenning was een mooie onderlinge verbinding. Fijn om ook dat te ervaren."

  "Het was mooi om te zien hoe een gemeenschappelijk onderwerp een grote diversiteit van gedachten kon reflecteren, waarbij ideeën spelenderwijs ontplooiden en onderdeel uitmaakten van een geïntegreerd geheel. Het hoofdgedeelte van de oefeningen die mij zijn bijgebleven, is het beleven van prikkelingen en intensiteiten, waarbij de uitdaging was emotionele en gevoelsveranderingen te volgen, waar te nemen, er te laten zijn en vervolgens te beschrijven. Zodoende werd er ruimte gecreëerd voor relativering, erkenning en begrip voor deze gedachten en gevoelens. Allesomvattend: bewustwording en internalisering. Deze dag, uiteraard goed verzorgd met regelmatige pauzes en een smakelijke lunch, was voor mij een energieke, maar ook een energie vragende dag, die in mijn bewuste belevenis erg geslaagd was."

  Studiedag Complexiteit & Intensiteit