Testimonials

 • Chapeau, daar wil ik mee beginnen!

  De wijze waarop jij, Lotte, mij als toehoorder van je 'mini-college' over de Positieve Desintegratie Theorie van Dabrowski, aan zich heeft weten te binden, te betrekken en te inspireren vind ik bewonderenswaardig.

  Het is aan alles merkbaar dat je kennis van zaken hebt, je hebt een berg ervaring en de informatie die je overbrengt lijkt moeiteloos en met passie uit jou voort te komen. Je gebruikt persoonlijke voorbeelden die ontstaan zijn vanuit je persoonlijke kwetsbaarheid en maakt ze vervolgens als je kracht, iets wat mij zeer aanspreekt. Je brengt inspirerende kennis over en tegelijkertijd heb je een verfijnde interactie met de zaal.

  De theorie werd in een notendop aan ons, als toehoorders, gepresenteerd. Natuurlijk was de avond veel tekort en tegelijkertijd lang genoeg omdat het mag bezinken. Genoeg informatie om er nu verder mee aan de slag te gaan, een vervolgstap op termijn om dieper in deze theorie te duiken lijkt mij een logische stap. Lotte, dank je wel!

   

  Ria Soers, Zen InZicht, Boeddhistisch Geestelijk Verzorger i.o.
 • "Lotte, de begeleiding die je mij hebt geboden in de richting van de talloze inzichten die ik heb verkregen in de afgelopen maanden is waardevoller dan ik ooit van tevoren had durven hopen. Mijn innerlijke
  wereld is multidimensionaal toegenomen en de verruiming van mijn perceptie van het leven is onvoorstelbaar veelzijdig. Terugkijkend op het beeld dat ik van jongs af aan van mijzelf had; als onbeduidend, bijna solitair, anders en daardoor minderwaardig en als beperkt inmijn kunnen, zie ik nu in dat ik zat opgesloten in een kooi bedraad met mijn eigen angsten. 

  De angst was mijn beschermer tegen het onbekende, het vormde een baken waarbinnen ik kon navigeren in de kunstmatige veiligheid van mijn zelfopgelegde gevangenschap. Met alle inzichten die ik kreeg naar aanleiding van onze gesprekken en jouw uitgebreide reflecties werden die angsten een voor een, en sommige simultaan opgeheven en durfde ik langzaam uit mijn vertrouwde kooi te stappen. En wat ik daarbuiten aantrof, in mijzelf, is pure sensitiviteit en een onophoudelijk groeiend gevoel van veiligheid; mijn eigen intuïtie. Ik had nooit verwacht dat ik de sleutel tot het gevoel van veiligheid zou vinden in mijn eigen gevoeligheid, al klinkt het retrospectief gezien alleszins logisch Afbeelding verwijderd..

  Mijn doel was altijd, al dan niet aangespoord door de buitenwereld, om meer zelfverzekerd te zijn. Mijn gevoeligheid minder op de voorgrond te laten komen, want dat zorgde er steevast voor dat ik uit balans raakte. Nu weet ik dat ‘zekeren’ niets voor mij is. Ik wil vliegend, zwevend en tuimelend door de onstuimigheid van sensaties, emoties en gevoelens bewegen want daarbinnen liggen de antwoorden op mijn vragen en de nieuwe vragen voor als de andere beantwoord blijken te zijn. 

  De natuurlijke cyclus van gevoelens als intense (zelf)twijfel, frustratie en verdriet worden, weet ik nu, uiteindelijk ook gevolgd door minstens zo intense gevoelens als passie, verwondering en euforie. En het allesverdrukkende gevoel van wanhopige eenzaamheid, dat nog net zo intens bestaat als anders, wordt nu ook afgewisseld door het bevrijdende gevoel met alles en iedereen in de kosmos verbonden te zijn. Door contact te maken met mijn intuïtie, waarvan ik de immense kracht zo lang heb ontkend, heb ik het vertrouwen gekregen dat ik de complexiteit van het volledige emotionele spectrum met al haar dimensies aan kan, aan mag en aan wíl gaan en daarmee richting kan geven aan datgene waaraan ik waarde hecht in dit leven."

  Melanie Beekman
 • Lotte van Lith heeft een techniek ontwikkeld om doortastend om te gaan met droge theorieën en saaie wetenschappelijke concepten. Ze wekt ze tot leven als literair karakter in haar eigen toneelstuk. TPD is zo?n karakter, de Theorie van Positieve Desintegratie, die werd ontwikkeld door de Poolse psychiater Kazimierz D?browski (1902-1980). En TPD heeft een druk gezin. Zijn kinderen zijn de vijf Niveau?s van Ontwikkeling en dan heb je nog een paar energieke nichtjes die hij de Overexcitabilities noemt. Ze spelen vaak samen. Zelf speelt de intense Lotte tegelijk de rol van schrijfster, wetenschapster en coach. Ze voert driehoekspeilingen uit op het bestaan. Haar kennis van het onderwerp heeft het niveau van werkelijk gezag.

  En dan heeft Lotte niet alleen een unieke studiemethode. Ook het uitleggen gebeurt op zeldzaam beeldende wijze. Dagboekfragmenten van Etty Hillesum, een lotgenote van Anne Frank, illustreren de ontwikkeling van een begaafd mens onder invloed van innerlijke conflicten (maar ze gebruikt net zo gemakkelijk de vroege brieven van Arnon Gr?nberg of de film Gomorra).

  Zyg Murach in een verslag over deelname aan studiedag
 • Lotte weet met haar fijngevoeligheid en heldere geest bijna ongemerkt 
  iets bij je in beweging te zetten, zorgt dat het vanbinnen weer gaat 
  stromen, dat je gevoed wordt met nieuwe inspiratie en verfrissende 
  ideeën.


  Ze is integer, invoelend en behoudt het overzicht. Lotte spiegelt, 
  reflecteert, geeft creatieve oefeningen en reikt je theoretische 
  achtergronden aan. Het is heerlijk samenwerken met Lotte.

  Dorothé Huijsmans
 • De 1-op-1 sessie met jou was een hele fijne manier om eens even op hoofdlijnen "mijn leven vanuit groeiperspectief" te belichten, met mooie verdiepende inzichten en aanknopingspunten om mee verder te gaan. Het was prettig om daar even echt de tijd voor te nemen, zodat er ruimte ontstond om een hoger bewustzijnsniveau aan te slaan en daarin ook bepaalde patronen en terugkerende thema's te ontdekken. Fijn hoe je me hierop gericht bevraagd hebt en daardoor meer (zelf)bewust maakte. Ik kijk er met een heel goed gevoel en met een verrijkt (zelf)inzicht op terug. Heel erg bedankt daarvoor!

  Desirée Houkema, leerplanontwikkelaar SLO en specialist begaafdheid
 • De wereld van Lotte heeft voor mij veel van een Wunderkammer. Zo'n kabinet met talloze laadjes waarin het goed snuisteren is. Ze verscheen op het juiste moment, via de juiste weg op mijn pad. Net mijn Dabrowski aha-erlebnis achter de rug. Ze zette deuren voor mij open. Ze is bovendien fantastisch in feedback geven. Voor wie zelf graag op exploratie gaat, is Lotte de perfecte compagnion de route. Ze gaat je voor, wijst onderweg mooie, giftige en eetbare planten aan. Nooit oordelend, nooit pushy, wel wijs en vol ontwapenende humor. Serendipiteit zorgde weer voor een fantastische aanwinst. Ik blijf in de buurt. Het beste moet nog komen.

  Chris van Camp, schrijfster
 • Op vrijdag 13 mei van 9:30 uur tot 14:30 uur kwamen drie mannen samen bij Lotte van Lith in Utrecht. Lotte had een Verdiepingssessie georganiseerd rond het onderwerp Begaafdheid en Gevoeligheid. Ik kende Lotte niet, maar omdat ik geïnteresseerd was (en nog steeds ben) in het onderwerp en de werkvorm me aansprak heb ik deelgenomen aan wat een bijzondere (mid)dag werd.

  Hoe verschillend de deelnemers waren en hoe anders de levensposities van ieder in elkaar staken, toch was er op vele niveaus een voortdurend uiten, zoeken en vinden van de kenmerkende uitdagingen, tegenslagen en overwinningen op het gebied van het complexe veld van de persoonlijke gevoelens in de sociale context, waarbij de eigen, meer dan gemiddelde begaafdheid nu eens een hinderpaal dan weer een hulpmiddel bleek te zijn.

  In dit kleine, selecte gezelschap voerde Lotte op gepaste wijze het woord, met heldere voorbeelden die vaak van een zeer persoonlijke aard waren. Het onderlinge vertrouwen en dus ook de effectiviteit van de gesprekken en de “meeting of the men” had daar veel baat bij. De “levende biografie” van een ieder is, voor zover die gedeeld kon worden in dit toch wel korte tijdsbestek, een echte stimulans geweest om ook de eigen worstelingen en overwinningen te relativeren of in ieder geval in een ruimer perspectief te gaan zien.

  Omdat je van elkaar intuitief weet dat je omgaat met complexe vraagstukken, maar dat complexiteit geen belemmering is, kon zowel de individuele begaafdheid als ook de individuele gevoeligheid herkend en een iets betere plaats gegeven worden. Een verdieping naar boven, door samen te delven. Lotte wist waar en hoe te graven. De rest moet je zelf doen. En dat wil je ook. In een eventueel opvolgend individueel consult kan gewerkt worden aan een verdere verdieping.

  Ed, deelnemer aan een verdiepingssessie
 • This recommendation is special, as it concerns one of the most gifted and special people I have—and will—ever meet: Lotte van Lith.  Lotte and I have a long and profound history, going back as far as 2010. In these years, our personal and academic interest in Personality development and giftedness fueled our many shared activities, which included, among others, a coaching company, various workshops and seminars, and some published work. Although Lotte now spearheads her own coaching company, I eagerly try to stay informed about her large number of groundbreaking activities. 

  Lotte’s unique Personality almost defies the idea of writing her a recommendation. This is, first, because recommendations traditionally comment on a person’s vocational life. But for Lotte there hardly is such a thing as ‘vocational life’. There is only Life itself, and it has to be lived intensely and meaningfully, regardless of any vocational settings or incentives. Hence, to describe Lotte’s work, her coaching and her research is to describe Lotte herself, her pervasive curiosity and inquisitiveness, her creativity and will to make a difference, and her authenticity and autonomy. Indeed, Lotte’s intrinsic motivation and Personality shine through in her every undertaking, and she will wither if they are quelled. 

  The second irony in writing Lotte a recommendation is that recommendations traditionally outline a specific personality profile with inherent strengths and weaknesses. But Lotte’s capacity of self-regulation and self-determination easily thwart such an effort. She is far too meta and too self-aware of her Personality and developmental path to be captured accurately by a narrow set of adjectives. It is no coincidence, then, that also in her work Personality development and giftedness take center stage. She embodies the very intellectuality, emotionality, imaginativeness, sensuality and drive that characterize giftedness. This makes Lotte a true polymath, able to excel in almost everything she sets her mind to, if necessary as an autodidact. 

  A static summary of this vortex of potential is bound to be inadequate. Suffice it to say that Lotte is a profoundly intelligent, deeply empathic and vastly complex person. She has radically transformed many people’s lives through her coaching, workshops and presentations, and deeply inspired many others. She has encountered an extensive array of institutional boundaries and always managed to come out stronger. Her interdisciplinary, innovative mindset is bound to instigate paradigm-changing contributions. These and various other qualities are recognized by many, as is evident from, for example, the sponsoring she received from the Dutch Mensa foundation to further her studies and disseminate her ideas on personality development at the International Dabrowski Congress (2014). 

  All in all, I wholeheartedly believe Lotte van Lith will help change this world for the better. 
   

  dr. Maarten Wubben, Freelance Writer, Teacher, Psychologist
 • Wat kijk ik terug op een mooie en inspirende tijd tijdens de
  verdiepingsessie Dabrowski bij Lotte van Lith. Een sessie waarin
  diepgang, snelle manier van denken, theorie van Dabrwoski gecombineerd
  met de praktijk van alle dag niet geschuwd werden. Voor mij was het
  een kleurrijk cadeau om zo stil te mogen staan bij de theorie van
  Dabrowski, mijn vragen en ideeën hierover te kunnen stellen en Lotte
  was voor mij een inspirerende sparring partner. Ik neem de input mee
  voor mijn eindopdracht en vele andere ideeën die op komen borrelen.
  Dank!! Het was voor mij een dag met een gouden rand.

  Eline van de Woestijne, bureau kleurrijk
 • En daar ga je dan op een maartse dag in 2018 naar de Openbare Bibliotheek in Amsterdam waar Lotte een presentatie zou geven over het innemen en geven van ruimte.

  A lot of complexity! Nou, dat werd het zeker.

  Temidden van een levendige beweeglijke mensenstoet in een interactief ingerichte hal stond Lotte voor een groep mensen haar verhaal te vertellen. De ruimte was werkelijk vol prikkels, maar door het gebruik van koptelefoons en vooral door haar pakkende intensieve verhaal slaagde ik er in van het begin tot het eind geboeid te luisteren. Terwijl ik normaliter wel moeite heb met veel geluiden door elkaar heen was het nu geen enkel probleem.

  Dat kwam vooral door het authentieke, sprankelende en ongekend persoonlijke verhaal dat Lotte ons te bieden had. Met na afloop nog het aanbod om ons elektronisch nog de nodige informatieve aanvullingen te sturen. Waar ik graag gebruik van gemaakt heb!

  Lotte is een waardevolle aanwinst in HB land en ik verheug me er op nog veel en vaker van haar te mogen horen. Een sprankelend verfrissend geluid!

  Ineke Schouwstra, schrijver, jurist en ondernemer