Testimonials

 • En daar ga je dan op een maartse dag in 2018 naar de Openbare Bibliotheek in Amsterdam waar Lotte een presentatie zou geven over het innemen en geven van ruimte.

  A lot of complexity! Nou, dat werd het zeker.

  Temidden van een levendige beweeglijke mensenstoet in een interactief ingerichte hal stond Lotte voor een groep mensen haar verhaal te vertellen. De ruimte was werkelijk vol prikkels, maar door het gebruik van koptelefoons en vooral door haar pakkende intensieve verhaal slaagde ik er in van het begin tot het eind geboeid te luisteren. Terwijl ik normaliter wel moeite heb met veel geluiden door elkaar heen was het nu geen enkel probleem.

  Dat kwam vooral door het authentieke, sprankelende en ongekend persoonlijke verhaal dat Lotte ons te bieden had. Met na afloop nog het aanbod om ons elektronisch nog de nodige informatieve aanvullingen te sturen. Waar ik graag gebruik van gemaakt heb!

  Lotte is een waardevolle aanwinst in HB land en ik verheug me er op nog veel en vaker van haar te mogen horen. Een sprankelend verfrissend geluid!

  Ineke Schouwstra, schrijver, jurist en ondernemer
 • Mooie inhoud, theorie en lijst met strategieen voor in de praktijk. Inspirerend gebracht, dit is echt wat ik van een kenniscollege verwacht. Ik ging met een goed gevoel naar huis, geïnspireerd en gemotiveerd.

  Met lessen in creatief denken, wil ik (hoogbegaafde) kinderen graag laten zien hoe vindingrijk ze zijn. Voor mij was dit kenniscollege een toevoeging op wat ik zo graag naar boven wil brengen bij de kinderen. Ik ga het zeker inzetten bij de verdere ontwikkeling van mijn product. Nogmaals bedankt voor vandaag! Ik adviseer studenten om kenniscolleges van Lotte bij te wonen. De afwezigen hebben wat gemist! :)” 

  Lindy Jansen
 • Met Lotte vind je de waardevolle antwoorden op vragen die er toe doen. Ben je op zoek naar een lieve en bijzondere persoon, die haar vele capaciteiten in het werk stelt om jouw leven in een nieuw perspectief te plaatsen? Dan ben je bij Lotte aan het goede adres.

  Mariëlle Stokdijk, Onesta
 • Bij Lotte heb ik een persoonlijke verdiepingssessie, en daarna ook de verdiepingsmodule positieve desintegratie gevolgd. Nadat ik op haar website voor het eerst las over deze persoonlijkheidsleer, was ik onmiddelijk geboeid. Ik herkende het intense proces waar ik al jaren inzit, maar waar ik niet altijd woorden aan kan geven. Dat ik mijn proces opeens in een kader kon plaatsen, en van het idee dat er ook andere mensen zijn die hetzelfde ervaren, werd ik erg enthousiast. Tijdens de persoonlijke sessie en de groepssessies deed ik aan zelfonderzoek, zelfreflectie en zelfcoaching, en was er waardevolle uitwisseling op dat gebied tussen de deelnemers. Ook leerde ik hoe ik dezelfde technieken en wijsheden kon inzetten in mijn eigen begeleidingspraktijk als stemcoach. Dit alles onder de zeer betrokken begeleiding van Lotte, die liefdevol spiegelt en je uitdaagt om nét nog even wat dieper te kijken naar wat er écht speelt in je belevingswereld. Ze doet dit intuïtief en met veel fijngevoeligheid, gestoeld op een stevige theoretische basis en ondersteund met heel veel kennis. Dat Lotte het niet schuwt om soms kwetsbare episodes uit haar eigen leven te delen, draagt bij aan een veilige, vertrouwde en gelijkwaardige sfeer waarin ik me uitgenodigd voelde om persoonlijke ervaringen te delen. De originele manier waarop ze het proces van persoonlijke ontwikkeling daarnaast ook nog illustreert aan de hand van literatuur, video, muziek en creatieve opdrachten, maakte de sessies iedere keer weer tot een feestje waar ik van tevoren naar uitkeek, en bruisend van de inspiratie weer van terugkeerde.

  Verdiepingsmodule Positieve Desintegratie
 • De wereld van Lotte heeft voor mij veel van een Wunderkammer. Zo'n kabinet met talloze laadjes waarin het goed snuisteren is. Ze verscheen op het juiste moment, via de juiste weg op mijn pad. Net mijn Dabrowski aha-erlebnis achter de rug. Ze zette deuren voor mij open. Ze is bovendien fantastisch in feedback geven. Voor wie zelf graag op exploratie gaat, is Lotte de perfecte compagnion de route. Ze gaat je voor, wijst onderweg mooie, giftige en eetbare planten aan. Nooit oordelend, nooit pushy, wel wijs en vol ontwapenende humor. Serendipiteit zorgde weer voor een fantastische aanwinst. Ik blijf in de buurt. Het beste moet nog komen.

  Chris van Camp, schrijfster
 • Ik heb bij Lotte een aantal individuele coachingssessies gevolgd waarin ik zeer waardevolle inzichten heb opgedaan. Lotte heeft mij geholpen mijn uitdagingen duidelijk voor ogen te krijgen en tegelijkertijd praktische en concrete tips aan de hand gedaan om echt iets te veranderen. Ze luistert met volle aandacht en reflecteert voortdurend op het gezegde, waarmee ze een wereld aan nieuwe perspectieven aanreikt. Lotte is vanuit haar ervaring en brede kennis in staat een rake inschatting te maken van wat nodig is om mensen een stapje op weg of verder helpen. Of het nu een boektip is, een reflectieoefening of een suggestie voor een activiteit, Lotte slaat de spijker op z'n kop. In haar sessies creëert ze een sfeer van vertrouwen en verbinding, wat ervoor zorgt dat die onderwerpen aan bod komen die er echt toe doen.

  Linda Kaput
 • Lotte van Lith is een cadeautje. In 2014 maakte ik kennis met haar in de diverse lezingen en studiedagen die zij organiseerde. In 2015 was Lotte mijn coach-aan-mijn-zijde in een sessie 'Wegwijs in jouw begaafdheid'. Daarin heeft ze me gespiegeld, bevraagd, erkend, herkend, gestimuleerd, ge?nspireerd, afgetast, verstevigd, ontlokt, bemoedigd, uitgenodigd, geïnterviewd, gedoceerd, verrukt, en alle andere passende energie- en inzichtgevende werkwoorden waar ik niet op kan komen. Ik ben zelf ook actief als coach en ik zoek ook regelmatig zelf coaches, docenten en mentoren op. Vanuit die beide kanten van de tafel heb ik gemerkt dat ik graag onderzoek en onderzocht word, waarbij ik het als beperkend en remmend ervaar als in projecties vertaalde onbewuste innerlijke belevingen worden geuit als 'pas'klare oordelen en oplossingen. Bij Lotte was ik daar niet bang voor. Ze is intelligent, sensitief, zintuiglijk, begripvol, creatief, autonoom en eigengereid en vanuit dat brede palet koppelt zij moeiteloos concrete waarnemingen van je gedrag, reacties, expressies e.d. aan een begrippenkader waarmee ze een structurerend perspectief cre?ert rondom jouw zijn. Een voedend feest van uitwisseling, waar Lotte vanuit haar zeeeeer uitgebreide kennis van en ervaring met persoonlijkheidsleer en emotionaliteit een onvermoeibare jongleur in is. Ik heb van Lotte geleerd om mijn innerlijke beleving niet onderdrukt of versimpeld te uiten, maar juist verfijnd en in samenhang. En op het moment dat ik me tijdens de sessie een beetje verveelde bij het doornemen van een 'rijtje', wist Lotte dat eerder dan ikzelf, stimuleerde ze me om dat te uiten en gaf ze ruimte om mijn richting te bepalen. Tot slot: ze is erg lief en gul, zoals het een goed cadeautje betaamt!

  Ilona Kuis over coaching tijdens de verdiepingssessie 'Wegwijs worden in jouw Begaafdheid'
 • Anders en toch samen één!

  Een groot verschil tussen twee vrouwen.
  Qua leeftijd, leefwereld, interesse, gezinssamenstelling, Provincie, werkervaring, uiterlijk, gedrag, scholing, uitspraken, hobby’s, vrienden, woonomgeving, kennis en wijsheid, levensfases, en in anders zijn.

  Twee verschillende werelden die elkaar treffen waar de Theory of positive desintegration begint!

  Hier vinden we elkaar in innige diepe empathie en respect voor elkaar, het vieren van het voelen in iedere emotie die er bestaat.
  Zonder woorden weten wat we voelen.
  Spiegelend naar elkaar en hierin durven te groeien.

  Stimulerend opbouwend en van elkaar leren.
  Lotte inspireert mij, tot mijn grote verbazing inspireer ik Lotte:)
  In stilte kunnen genieten van de kleine dingen die het leven de moeite waard maken, heerlijk geurende theedrinken met de zon op je gezicht, voelen dat er energie stroomt. Elkaar aanvullen.
  Verbaasd zijn over nieuwe uitspraken of ideeën.
  Beide professioneel en kundig, werk en privé nauw verbonden met elkaar.

  Erachter komen dat we beide een natuurlijke verbinding voelen met de ideeën en het gedachtengoed van Dabrowski en dit willen uitdragen ieder op zijn eigen unieke manier, de één wat verder dan de ander.

  Maar beide met hetzelfde resultaat in een andere vorm.
  Dienstbaar voor de wereld, goedheid, in zijn geheel, geconstrueerde hiërarchie van normen en waarden, vanuit je eigen ik, handelen naar eigen authentieke persoonlijkheid, zorgen kunnen dragen en overzien, empathie, autonoom, zelfstandig, humor, vier het leven, tel je zegeningen, overzie, respectvol, natuurbewust onderdeel van natuur.
  Intellectueel. Emotioneel. Beeldend. Psychomotorisch. Sensueel.
  Enzovoorts maar allemaal Allá Dabrowski.

  Concluderend wil ik zeggen ANDERS MAAR TOCH SAMEN ÉÉN. In één klappen, Lotte en Anke begrijpen elkaar.

  Anke Vrancken
 • Chapeau, daar wil ik mee beginnen!

  De wijze waarop jij, Lotte, mij als toehoorder van je 'mini-college' over de Positieve Desintegratie Theorie van Dabrowski, aan zich heeft weten te binden, te betrekken en te inspireren vind ik bewonderenswaardig.

  Het is aan alles merkbaar dat je kennis van zaken hebt, je hebt een berg ervaring en de informatie die je overbrengt lijkt moeiteloos en met passie uit jou voort te komen. Je gebruikt persoonlijke voorbeelden die ontstaan zijn vanuit je persoonlijke kwetsbaarheid en maakt ze vervolgens als je kracht, iets wat mij zeer aanspreekt. Je brengt inspirerende kennis over en tegelijkertijd heb je een verfijnde interactie met de zaal.

  De theorie werd in een notendop aan ons, als toehoorders, gepresenteerd. Natuurlijk was de avond veel tekort en tegelijkertijd lang genoeg omdat het mag bezinken. Genoeg informatie om er nu verder mee aan de slag te gaan, een vervolgstap op termijn om dieper in deze theorie te duiken lijkt mij een logische stap. Lotte, dank je wel!

   

  Ria Soers, Zen InZicht, Boeddhistisch Geestelijk Verzorger i.o.
 • Op vrijdag 13 mei van 9:30 uur tot 14:30 uur kwamen drie mannen samen bij Lotte van Lith in Utrecht. Lotte had een Verdiepingssessie georganiseerd rond het onderwerp Begaafdheid en Gevoeligheid. Ik kende Lotte niet, maar omdat ik geïnteresseerd was (en nog steeds ben) in het onderwerp en de werkvorm me aansprak heb ik deelgenomen aan wat een bijzondere (mid)dag werd.

  Hoe verschillend de deelnemers waren en hoe anders de levensposities van ieder in elkaar staken, toch was er op vele niveaus een voortdurend uiten, zoeken en vinden van de kenmerkende uitdagingen, tegenslagen en overwinningen op het gebied van het complexe veld van de persoonlijke gevoelens in de sociale context, waarbij de eigen, meer dan gemiddelde begaafdheid nu eens een hinderpaal dan weer een hulpmiddel bleek te zijn.

  In dit kleine, selecte gezelschap voerde Lotte op gepaste wijze het woord, met heldere voorbeelden die vaak van een zeer persoonlijke aard waren. Het onderlinge vertrouwen en dus ook de effectiviteit van de gesprekken en de “meeting of the men” had daar veel baat bij. De “levende biografie” van een ieder is, voor zover die gedeeld kon worden in dit toch wel korte tijdsbestek, een echte stimulans geweest om ook de eigen worstelingen en overwinningen te relativeren of in ieder geval in een ruimer perspectief te gaan zien.

  Omdat je van elkaar intuitief weet dat je omgaat met complexe vraagstukken, maar dat complexiteit geen belemmering is, kon zowel de individuele begaafdheid als ook de individuele gevoeligheid herkend en een iets betere plaats gegeven worden. Een verdieping naar boven, door samen te delven. Lotte wist waar en hoe te graven. De rest moet je zelf doen. En dat wil je ook. In een eventueel opvolgend individueel consult kan gewerkt worden aan een verdere verdieping.

  Ed, deelnemer aan een verdiepingssessie